De IJle Prijen kan je ook ontdekken op andere plaatsen in Ravels! Hun favoriete bezigheid is schatten begraven op de eeuwenoude grafheuvels van Het Heike en De Hoogeindse Bergen. En weet je... die kan je ook gewoon bezoeken!  

Of misschien heb je wel zin in een schattenjacht? Of wil je iets lekker maken met bramen? Of lijkt een spelletje Witte Wieven jou wel leuk? In het Gewestbos van Ravels kan je je uren amuseren! En thuis doe je gewoon verder!

Grafheuvels

Het Heike in Ravels

Enkele van deze

urnen kan je bekijken

in het Museum

Aan de Grens.

Dorp 64, Poppel


In Weelde vind je De Hoogeindse Bergen met 4 grafheuvels uit de vroege en midden-bronstijd (1800-1100 v. Chr.). In de jaren '60 werden de heuvels onderzocht en gereconstrueerd. Schatgravers hadden deze heuvels al eerder geplunderd, maar ook hier werden nog scherven gevonden van urnen: potten met afdrukken van touwen en vingernagels.


Deze site bereik je via het Geeneinde, rechts naast de oude legerhallen. 

Euh... grafheuvels?Urnenveld Het Heike bevat 11 gereconstrueerde grafheuvels uit de vroege ijzertijd (800-500 v. Chr.). Ze liggen in de Ravelse gemeentebossen en zijn het ganse jaar vrij toegankelijk. Tijdens de opgravingen werden urnen gevonden, waarin de asresten van de overledenen bewaard werden. 


Je kan deze archeologische site bereiken vanaf de Goudbergstraat in Ravels.


De Hoogeindse Bergen in Weelde

Een grafheuvel is een begraafplaats uit de prehistorie, die eruitziet als een heuvel. Vroeger begroef men de overledenen eerst in een kist, urn of kuil, om er daarna een heuvel over te maken. Er bestaan verschillende soorten grafheuvels en ze zijn over de hele wereld te vinden.


Illustratie: Witte Wieven die grafheuvels bewonen. Ets van Johan Picardt. "Priesteres spreekt vanuit een heuvel." In Beschryvinge van Eenige Vergetene en Verborgene Antiquitieten. 1660. Rijksmuseum Amsterdam. 

Mmmm....

Lekker! 

Recepten uit het bos

Smoothie

met bramen

Zin om op schattenjacht te gaan?


Aan de grafheuvels van Weelde ligt een geocache verborgen en kan je een ander verhaal van de IJle Prijen ontdekken! Haal je schatkaart op in het theehuisje van de Pastorij of in het VVV-kantoor van Ravels.


Geocache


De Pastorij

Dreef 4, 2381 Weelde

www.talander.be


Openingsuren 

maart t.e.m. oktober:

woensdag en zondag:

14.00 - 17.00 uur 


november t.e.m. februari:

zondag: 14.00 - 17.00 uur


Of download de schatkaart gewoon hier

Yes!


VVV-kantoor

Kloosterstraat 4, 2380 Ravels

www.uitinravels.be


Openingsuren

dinsdag: 13.00 - 17.00 uur

woensdag: 9.00 - 12.00 uur

& 13.00 - 17.00 uur

zaterdag: 9.30 - 12.00 uur

Benieuwd naar meer verhalen van de IJle Prijen? Kijk snel op www.collectiefmoos.be

En hier vind je 

het verhaal 

met de oplossingen 

van de raadsels in

de schatkist!

Witte Wieven

Ook wel gekend als wandelverstoppertje. Zo speel je het: 


Terwijl je samen aan het wandelen bent, klopt iemand onverwachts een ander op de rug en roept heel luid: "Witte Wieven!". Degene die geklopt is, moet haar ogen sluiten en gedurende twintig tellen verder wandelen, maar wel met haar ogen toe. Terwijl ze wandelt, telt ze af van 20 naar 0. 


Tijdens deze 20 tellen lopen alle anderen ver vooruit en verstoppen zich zo goed ze kunnen langs de kant van de weg. Als de teller haar ogen weer opent, mag ze op zoek gaan. Wie het langst niet gevonden wordt, is gewonnen!


      Zin in

   een spelletje

memory?

Ja! Zalig!

KLEUR

PLATEN!

Coming soon!

Spelletjes in het bos

#graveravenpad   #graafraafke   #collectiefmoos

www.graveraven.be  www.collectiefmoos.be

 © 2020 Alle rechten voorbehouden. Foto's, teksten: collectief MOOS, tenzij anders vermeld. Illustraties: Ruth Govaerts, alias Clumsy Doodling.